ישנם מרכיבים שונים אשר משפיעים על בטיחות המבנה, הפרטי, העסקי או המסחרי, כשאחד מהם הוא מערכת האבטחה. המערכת מורכבת משלושה מרכיבים מרכזיים: חיישנים האוספים ומעבירים מידה, רכז (נקרא לעתים גם המוח) המעבד את המידע במהירות ושקובע את התגובה ומרכיבי פעולה שיכולים להיות אזעקה קולית, התראה למוקד והדלקת אורות.
ישנם סוגים שונים של חיישנים ואחד מהם הוא גלאי עשן מצפצף. מדובר בהתקן אשר נועד לזהות עשן בשלבים מוקדמים ככל האפשר וששולח התראה. פעמים רבות ההתראה תהיה קולית בצפצוף חזק אך יתכן שתישלח התראה למכשיר הנייד ולמוקד אבטחה. התפקיד של הגלאי הוא להתריע מפני סכנת שריפה. הגלאי יכול להיות מותקן באזורים שונים של המבנה, הוא מתאים לבתי מגורים, מפעלים, משרדים, חנויות ויכול להציל חיים ולמנוע נזקים משמעותיים לרכוש.
עבודת גלאי עשן מצפצף
ההתפתחות הטכנולוגית מאפשרת להציב גלאי עשן מתקדם המשולב במערכות חכמות גדולות. חלקם מתממשקים עם מערכת אזעקה קווית או מערכת אזעקה אלחוטית ובכך מתאפשרת שליטה מרחוק וקבלת התראה בזמן אמת. כחלק מהמערכת יכולים להשתלב גם גלאי הצפה, גלאי תנועה ובכך לתת מענה לכל צרכי האבטחה. מבחינת הפעילות, כל גלאי שונה מעט ומתבסס על טכנולוגיה ייחודית.
גלאי עשן פועל על עקרון של זיהוי עשן או חום חריג. היום ישנם שני סוגים עיקריים של גלאים: גלאי המבוסס יינון וגלאי פוטואלקטרי. הראשון מזהה חלקיקי עשן קטנים אשר נפלטים בשל שריפה מהירה וכלאי הפוטואלקטרי פועל על ידי קרן אור המזהה שינויים שנגרמים בשל חלקיקי עשן גדולים האופייניים לשריפות איטיות ומתמשכות. ישנם דגמים המשלבים בין שתי הטכנולוגיות.
גלאי עשן מצפצף מספק התראה מוקדמת ומאפשר להגיב במהירות, לפנות את האנשים מהמבנה ולמנוע שריפה בשלבים הראשונים שלה, לפני שהיא מתפשטת. ברוב המקרים, האיום הגדול ביותר הוא לא האש אלא העשן והגזים הרעילים אשר מתפזרים במהירות ועלולים לגרום לאובדן הכרה תוך זמן קצר. לכן, יש לשקול התקנה של הגלאי גם במקומות כמו חדרי שינה, מסדרונות ומטבחים.
שילוב גלאי עשן מצפצף במערכת האבטחה
מערכות האבטחה המודרניות אינן מסתמכות על רכיב אחד בלבד. הן משלבות מספר אמצעי הגנה במטרה לספק מערכת שלמה ובטוחה. שילוב גלאי עשן בתוך מערכת אזעקה לעסק וגם מערכת מיגון לבית, מספק ניטור מקיף ופתרון אינטגרטיבי לכלל סיכוני הבטיחות במבנה. חלק מהמרכיבים יכולים להיות גלאי תנועה, גלאי הצפה וכמובן מצלמות אבטחה ומערכות כניסה חכמה למבנה.
הגלאי משתלב במערכות קוויות ואלחוטיות והוא יכול ליצור התראה קולית מיידית כך שמי שנמצא במבנה יוכל להגיב במהירות. במקביל, הגלאי יכול לשלוח התראה למכשיר הנייד דרך אפליקציית מערכת הבטחה ובמקרה ונבחר, הוא ישלח הודעה למוקד המטפל במבנה כך שהוא יוכל לקבוע את התגובה האופטימלית. שילוב גלאי עשן יכול לספק שקט נפשי לבעלי בתים ועסקים.
התקנת גלאי עשן באופן שיבטיח הגנה מלאה
ישנה חשיבות רבה להתקנת גלאי עשן מצפצף, אך חשוב לדעת כי התקנה לא נכונה עלולה לפגוע ביעילות שלו, לגרום לאזעקות שווא ובמקרים חמורים להוביל לכישלון בזיהוי עשן בזמן אמת. הקפדה על הכללים הבאים תעזור להשיג מערכת אבטחה יעילה ושמירה על האנשים במקום ועל המבנה:
התקנה במיקום המתאים – אזור ההתקנה קריטי להשגת תגובה יעילה. התקנה באזור במטבח בו יש אדי בישול יכולה להוביל לאזעקות שווא וחוסר יעילות. ההמלצה היא להתקין את הגלאי לפחות 3 מטרים ממקור חום.
הצבה באזורים פתוחים – הצבת הגלאי באזורים נסתרים, בפינות ובסמוך לפתחי אוורור, עלולה להקשות על הגלאי בזיהוי העשן. לכן, יש להקפיד על התקנה במיקום מרכזי בתקרה, במרחק ממאווררים חזקים.
בדיקות תקופתיות – גלאי עשן מצפצף דורש תחזוקה מינימלית הכוללת בדיקת סוללות וניקוי חיישנים מאבק ולכלוך. יש לבחון מול החברה אילו פעולות תחזוקה נדרשות וליצור פרוטוקול בדיקה על פי הדרישות.
התקנת מספר גלאים – אין להסתפק בגלאי עשן אחד אלא לבחון את המבנה, הגודל שלו ולהבטיח כיסוי מספק. יש להציב גלאי עשן בכל חדר שינה, במסדרונות, אזורי מעבר מרכזיים, משרדים, באזורים מרכזיים ומרוחקים.
שימוש בדגמים תקניים – אבטחה היא עניין מקצועי וכל מרכיב במערכת חייב לעבור את הבדיקות הקפדניות ביותר. יש לוודא כי הגלאי עומד בתקנים המחמירים ביותר של בטיחות אש וזאת כדי להבטיח אמינות מקסימלית.